Saturday, July 23, 2011

Bertudung?????^^

Bissmillahirahmanirrahim...^^
Assalamualaikum pembuka bicara ana hr nie...
Kalau budak-budak kecilpun cantik bila bertudung, apa lagi orang dewasa, bertambah cantiklah dia diiringi dengan pahala. Maruah dan auratnya dijaga. Ditutup dan dipelihara daripada pandanagn orang yang bukan muhrimnya.


Apabila ada orang berkata "alah, minah tu pakai tudung sebab adat je, bukannya apa-apa pun..." Ingatlah bahawa "adat" yang dilafazkan tadi adalah adat yang bertepatan dengan syarak, bukannya bertentangan dengan syarak. Maka di sana dia telah menjalankan auratnya dan melaksanakan tanggung jawab "bertudung" (berhijab).

Pernah juga kita terdengar, "alah aku tak bertudungpun, hati aku baik, aku tak tinggal solat, aku selalu tolong orang, tak payah bertudungpun takpa. lagi pun panaslah..." maka ingatlah, pada ketika itu kita telah melanggar syariat dengan berhujjah "hati saya baik, saya selalu tolong orang...." dan sebagainya, ingatlah bahawa kita sedang memperkotak-katikkan agama, mempersendakan hukum syarak, maka balasannya nanti amatlah pedih.

Pernah juga kita melihat, ada antara kita yang mengadakan majlis tadarus, majlis khatam al-Quran, tidak menjaga adab-adab bila membaca al-Quran. Al-Quran dibaca, jambul rambut terkeluar sini sana. Golongan ini mengatakan bahawa mereka mengamalkan al-Quran, membaca dan menghayati al-Quran. Persoalannya, DIMANAKAH PERNGHAYATANNYA?

Apa yang perlu kita ingat, segala apa yang pernah kita lakukan di dunia ini akan dihisap, semuanya akan dihitung, kerana kita adalah hamba. Dan hamba mempunyai tanggung jawab kepada pencipta.
 
 
 BerPuRdaH  
Tujuan berpurdah untuk menjaga aurat mengikut cara yang diajar oleh Rasulullah. kerana cara Baginda sahaja yg membawa kejayaan dunia dan akhirat.. 
Jadi jangan sewenang-wenangnye menunjuk kepada lelaki..kerana jika nada menunjuk anda tidak bernilai kerana mahkota anda telah dilihat oleh lelaki..(kecuali kuarga)..kn lbh manis klau tnjkkn kecantikn pd suami je..=)..wanita yang menyebabkn lelaki trpndng2 akn nya(kecuali suami)..wanita itu tidak akan bau syurga apatah lagi memasukinya=)..ingatlah wahai wanita bahawa kecantikkan di dunia hnya sementara..menunjukkan mahkota mu hnye lah membazir mse dan mndengar bisikn syaitan..renung-renung kn..^^

No comments:

Post a Comment